12 000 лева обезщетение за тежко счупване на ръка 4.5 години след инцидента

12 000 лева обезщетение ще трябва да плати Община Русе на пострадала пешеходка, която паднала на увредена тротоарна настилка. Решението на Окръжния съд в крайдунавския град е потвърдено от по-горната инстанция и е влязло в законна сила. Това съобщи пиарът на Съдебната палата Светлана Енчева. 
Случаят е от август 2018 година. 51-годишната жена вървяла със своя приятелка по тротоара на ул. „Плиска“ в Русе, когато попаднала на участък с неравен и неукрепен асфалт, раздробен на парчета.  

Стъпвайки върху него, той поддал, в резултат на което Н. П. паднала и си счупила лявата ръка. Поставен й бил гипс, като се наложило да ползва болничен повече от пет месеца. За понесените болки и страдания тя предявила иск пред съда за обезщетение в размер на 26 000 лева. 
Русенският Окръжен съд счел, че съгласно Закона за пътищата поддържането на тротоарите като част от уличната пътна мрежа се организира от съответната община и тя в случая носи отговорност. При определяне размера на обезщетението магистратите отчели интензивните болки и страдания, дългият възстановителен период от 150 дни и активната работоспособна възраст на пострадалата, но и липсата на сериозни последици за психиката й лечението й без оперативна интервенция. Поради това осъдил Община Русе да плати на Н. П. обезщетение в размер на 12 000 лева плюс разноските по делото.
Жената обжалвала това решение. Тя поискала то да бъде отменено и да й бъдат присъдени още 10 000 лева. Второинстанционният съд потвърдил решението на Окръжния съд, че предявеният иск за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди е основателен и доказан до размера от 12 000 лева.