Германското министерство на икономиката очерта мерки за стимулиране на енергийния преход

Германия очертава три основни мерки за стимулиране на технологиите за енергиен преход, като същевременно се увеличи мащабът на производството на зелена енергия и преноса й по електропреносните мрежи. Това посочи днес министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс. 
"Трябва да засилим капацитета за производство на възобновяема енергия в Германия и Европа", каза той на пресконференция. 
По думите му планираните действия са насочени към финансова подкрепа за инвестиции и инструменти за хеджиране, както и към промени в данъчните разпоредби, за да се осигури възможност за ускоряване на разпространението на вятърна и слънчева енергия на национално ниво, както и евентуално сътрудничество с европейски проекти.
Според Хабек новите планове са в съзвучие с предложението на Европейската комисия от 1 февруари да се позволи по-високи нива за държавната помощ. 
Целта е да се даде възможност на Европа да се конкурира с други икономики като САЩ, които предложиха стимули под формата на данъчни отстъпки за енергия от възобновяеми източници, или като Индия, която е голям производствен център. 
Правителството трябва да представи стратегия за атомните централи през първата половина на 2023 г. 
Целта на Германия е до 2030 г. да произвежда поне 80 процента от електричеството си от вятър и слънце - цел, която стана много по-належаща след спада в износа на енергийни суровини от Русия миналата година.
През 2022 г. този дял е бил 49,6 процента, посочи министерството на икономиката в документ, очертаващ ключови точки от новите мерки. 
За да се постигне целта, трябва да бъдат изградени нови вятърни турбини на сушата с мощност 57 гигавата, офшорни турбини с мощност 22 гигавата и фотоволтаични инсталации с мощност 150 гигавата. 
Общо Германия иска да разполага с достъп до 360 гигавата капацитет за добив на зелена енергия до 2030 г.