Пускат под наем пустеещите павилиони на спирките на градския транспорт

Павилионите на 260 спирки от градския транспорт ще бъдат предложени под наем за извършване на търговска дейност. Търговете за отдаването им ще се проведат най-вероятно през април, като стартовите наеми ще бъдат символични, от порядъка на 70-100 лева. Това съобщи на вчерашната сесия на Общинския съвет Пенчо Милков при обсъждането на точката за прекратяване договора и на втория концесионер на спирките - „Табак Трафик“ ЕАД.            
Предложението за прекратяване на договора бе подкрепено без възражения от общинските съветници.
Още през миналата година бе прекратен договорът за концесия с „Фактор плюс“. Така 260 спирки, обслужващи градския транспорт, отново ще са в ръцете на Общината. Според Пенчо Милков процедурите по прехвърляне на собствеността ще приключат до април и павилионите по спирките незабавно ще бъдат пуснати под наем. За разлика от други градове концесионерите оставят всички новоизградени търговски обекти в ръцете на Общината. В момента общински служители възстановяват павилионите, които тук-там имат счупени стъкла или други повреди. Кметът изрази надежда, че те отново ще дадат възможност на множество малки семейни бизнеси да развиват там търговска дейност и да се издържат, както беше преди години.
Концесииите на спирките се обезсмислиха още през 2020 г., когато фалитът на „Лафка“ затвори павилионите и ги остави без приходи. Двете фирми обаче дълго време не се отказаха от тях. През миналата година Общината прекрати договора с „Фактор плюс“, която бе спряла плащанията още в средата на 2021 г. „Табак Трафик“ досега бе изряден платец, но вече поиска договорът да бъде прекратен без претенции от тяхна страна, предложение, което вчера бе прието.