Втори трус над 5 по Рихтер в Румъния за два дни беше усетен в Русе

Трус с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер беше регистриран в Румъния в 15.16 часа вчера, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Дълбочината му е била 16 километра. Епицентърът е в Румъния на около 55 километра североизточно от Турну Северин. Земетресението е в същия район, в който в понеделник бе регистриран трус с магнитуд 5.2, не е в сеизмогенна зона Вранча, поясни шефката на департамент „Сеизмология и сеизмично инженерство“ на Института по геофизика, география и геодезия доц. Пламена Райкова.
Според системата на БАН земетръсът е бил с магнитуд 5.8 по Рихтер, но от академията обясниха, че разликата в определенията между различните центрове е съвсем нормална, защото се използват различни магнитудни скали. Най-точна в случая е системата, която регистрира земетресенията в Букурещ.
Земетресението беше усетено на много места, включително и в Русе. На спешния телефон 112 е постъпило само едно обаждане за територията на Русе относно труса, като то не е било за пострадал или нанесени материални щети. 
В 17.25 часа в Румъния беше регистриран още един трус, този път с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер.