Изложба във Франция представя достиженията на древна и съвременна Александрия

Фарът, библиотеката, Александър Велики, Клеопатра…: изложба във Франция потапя посетителите в сърцето на египетския град Александрия чрез антични предмети и съвременни творби, предаде АФП.
Подобно на много други средиземноморски градове, "Александрия е пристанищен град, град на емиграцията и имиграцията, космополитен град", казва Арно Кертанмон, един от кураторите на експозицията. 
Тя е подредена в Музея на цивилизациите на Европа и Средиземноморието в Марсилия до 8 май.
Основан от Александър Велики през 331 г. пр. н. е., градът е вторият по големина в Античността след Рим. Построен с цел  управление на търговията в Средиземноморския басейн, но е бил също център на културно, религиозно и научно влияние.       В пет секции, посветени на градоустройството, връзката между властта и познанието, всекидневния живот на местните хора, религията и наследството на града, изложбата съпоставя около 200 археологически творби и исторически свидетелства с около 15 съвременни произведения.
За място на удивително "културно двуезичие" свидетелства например малък бронзов фараон, представен с чертите на Хор - мъж с глава на сокол, носещ символите на римската власт. Александрия е показана и с многобройното си наследство - от научни открития като основите на пневматиката и хидравликата, до поезията и литературата, създадени в библиотеката и музея на града.
Днес обаче са останали малко следи от древното населено място. 
"Александрия е многопластов град. За разлика от други като Рим, няма едно обитаемо място…, центърът на града се мести", посочва Арно Кертанмон. "Александрия е била частично разрушена от цунами през 4-и век, бомбардирана е през 19-и век, а днес е изправена пред бурно градско развитие. Затова е трудно да се разбере археологическата й реалност", добавя той. "Александрия обаче остава самостоятелен град в Египет и в Средиземноморския басейн", добавя Сара Рифки, която също е част от кураторския екип.
"Александрия е изключително важен град за разбирането не само на Египет, но и на цялото Средиземноморие, от една страна, заради историческото си наследство ..., но също така и защото градът е важен за египетския капитализъм и модернизация, както и заради съществената символична политическа роля, която играе от 50-те години на миналия век насам", подчертава тя.       Музея на цивилизациите на Европа и Средиземноморието в Марсилия е един от най-посещаваните във Франция извън столицата Париж.