"Екуинор" с рекорден резултат през 2022 година благодарение на скока на цените на газа

Норвежкият енергиен гигант "Екуинор" (Equinor) публикува днес рекордни резултати за 2022 година благодарение на скока на цените, което ще му позволи да "поглези" акционерите си, предаде Франс прес.
Чистата печалба е нараснала повече от тройно миналата година, за да достигне 28,7 милиарда долара благодарение на скока на цените на газа, което е прикрило лек спад в производството.
То се е понижило с 2 на сто до 2,04 милиона барела петролен еквивалент на ден. 
Подобно на британските компании "Шел" (Shell), Би Пи (BP) и американските "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "Шеврон" (Chevron), които също обявиха много силни резултати, печалбата на "Екуинор" е скочила заради войната в Украйна.
Спадът на доставките на руски газ за Европа тласнаха цените до рекордни равнища миналата година и превърнаха Норвегия, където "Екуинор" е господстващият играч на пазара в основен доставчик на газ за континента.
"През 2022 година отговорихме на енергийната криза и допринесохме за сигурността на доставките", заяви в комюнике главният изпълнителен директор Андерс Опедал.
Коригираната чиста печалба, която изключва някои извънредни разходи, е достигнала 22,7 милиарда долара спрямо 10 милиарда долара през 2021 година, а оборотът е нараснал с 66 на сто до 150,8 милиарда долара. 
Тези резултати ще позволят на "Екуинор" щедро да възнагради акционерите си: групата предвижда тази година да разпредели 17 милиарда долара под формата на дивиденти и купуване на акции.
"Екуинор" ще инвестира между 10 и 11 милиарда долара през 2023 година и ще повиши производството на въглеводороди.