Нова книжка на Областния информационен център в Русе разказва за успешни европроекти в областта

Нова книжка на Областния информационен център (ОИЦ) в Русе разказва за успешни европроекти в региона. Изданието бе представено в Националния пресклуб на БТА в крайдунавския град от управителя на ОИЦ Диана Аврамова. В събитието се включиха и бенефициенти, които разказаха в какво са вложили европейските средства и какви са реалните ползи от тях. 
Аврамова обясни, че изданието представя европроекти от всяка една от осемте общини в областта, финансирани по различни оперативни програми.
"Идеята е хората да придобият представа как са усвоени европейските средства от област Русе и че това не е нещо невъзможно и нереално, а е напълно достъпно за тези, които искат да реализират техните идеи и да ги облекат с проект", каза управителят на ОИЦ. 
По думите й в област Русе са осъществени много успешни европроекти. 
"Програмата за иновации и конкурентоспособност продължава, както и в предния програмен период, да е към момента най-добре усвоената програма - като усвояване на средства. Това означава, че бизнесът я познава много добре, търси я и успява да реализира проекти по нея", каза Аврамова. 
Повече от 314 млн. лева са инвестирани в Община Русе към края на миналата година по европейските оперативни програми в периода 2014 г. - 2020 година. Получатели на тези средства са над 1000 бенефициенти. След Русе в областта най-много проекти са осъществени в Община Сливо поле - 76, на стойност над 10 млн. лева. Община Бяла е работила по 62 проекта за повече от 17 млн. лева. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".