Обама: Все още има надежда за дипломатическо решение за Крим

Американският президент Барак Обама заяви, че продължава да се надява на дипломатическо решение за Крим, но предупреди за "последици" за Русия, ако не бъде намерено такова решение.

Президентът говори в Белия дом, докато държавният секретар Джон Кери провежда последни разговори в Лондон с руския си колега Сергей Лавров за прекратяване на кризата преди референдума в Крим в неделя за присъединяването му към Русия.

"Ние продължаваме да се надяваме, че може да бъде намерено дипломатическо решение, но САЩ и Европа са обединени не само по въпроса за суверенитета на Украйна, но също и относно идеята, че ще има последици, ако суверенитетът продължава да се нарушава", заяви Обама след срещата си с ирландския премиер Една Кени.

Вашингтон съобщи, че смята разговорите в Лондон и събитията около референдума за последен шанс за Русия да предотврати санкции от ЕС и САЩ заради нахлуването си в Крим. Обама определи действията в украинската област като нарушение на международното право и има информации, че санкции срещу ключови руски политици и бизнесмени могат да бъдат одобрени още в понеделник.