Белга: Белгия очаква молба от Турция, за да изпрати медицински екип за помощ след земетресението

Бавната реакция на белгийския екип за оказване на спешна помощ след земетресението получи много критики, предаде белгийската новинарска агенция Белга. Министърката на вътрешните работи Анели Верлинден обясни, че в момента Турция е поискала екипи за търсене и спасяване, а Белгия ще изпрати медицински екип. Молба за медицински екипи обаче все още не е направена.
Белгия иска да изпрати възможно най-скоро медицински екип “B-FAST“ в Турция, който ще се състои от около 80 души.
Когато се случи бедствие от такъв мащаб, тази спешна помощ трябва да бъде координирана, за да бъде възможно най-ефективна, каза Верлинден. "Това винаги се прави по искане на страната. Засега Турция е поискала да бъдат изпратени  издирвателно-спасителни екипи. В Белгия беше решено през 2019 г. да не се изпращат приоритетно екипи за издирвателно-спасителни операции, а да се изпращат медицински екипи", допълни тя. 
Тя също така заяви, че Белгия няма да се поколебае да предостави помощ и на Сирия. "Що се отнася до мен, политическите дискусии трябва да се държат настрана от това и трябва да помогнем на възможно най-много хора. Като международна общност трябва да направим всичко възможно, за да получим тази помощ на място. Все още не е поискана помощ, но, разбира се, ние няма да се поколебаем да помогнем и там", уточни Верлинден. 
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга.)