Кипър днес избира президент, но всичко сочи към втори тур следващата седмица

Над 560 хиляди кипърски избиратели гласуват днес за нов президент на страната. Той ще замени досегашния Никос Анастасиадис, който е в края на втория си последователен мандат и няма право да се кандидатира отново.
Президентските избори в Кипър имат особена тежест, защото страната е единствената в пълния смисъл на думата президентска република в Европейския съюз. Президентът е глава на изпълнителната власт, назначава министрите в кабинета и има значителни правомощия да налага вето върху законите, приемани от парламента, затова и президентските избори са несъмнено централното събитие в политическия живот на островната държава.
Темите, предопределили дебата между основните кандидати, засягат опасенията на кипърските граждани от високата инфлация, все още ненапълно преодолените последствия от финансовата криза от 2011 г. и от пандемията от КОВИД-19, шумния скандал с участието на политици в предоставянето на т.нар. „златни паспорти“ на инвеститори със съмнително минало, както и постоянната тема в кипърската политика – перспективите за възобновяване на преговорите за обединяване на разделения от 1974 г. остров и условията, при които това би било приемливо за кипърските гърци.
Категоричен фаворит в социологическите проучвания с очаквания да получи около една трета от действителните гласове е бившият външен министър Никос Христодулидис, който се явява като независим кандидат след разрив с бившата си партия, управляващия дясноцентристки Демократически сбор (ДИСИ). Вероятно действителната интрига тази неделя ще бъде кой ще излезе на второ място и ще получи право да се яви на балотаж с Христодулидис. Според прогнозите за участие във втория кръг с много малка разлика се борят официалният кандидат на Демократическия сбор Авероф Неофиту и бившият дипломат Андреас Мавроянис, който е подкрепен от лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ). Анкетите предричат и на двамата подкрепа от около една четвърт от избирателите, като различните социологически агенции дават незначителна преднина ту на единия, ту на другия.
Тенденцията за свиване на разликата между Христодулидис и непосредствените му съперници прави съществен въпроса кого ще подкрепи третият в надпреварата, защото при подкрепа за втория това може да внесе съмнение дали победата на Христодулидис е толкова сигурна.
Възможност да гласуват имат и кипърските граждани в България, защото в посолството в София е открита избирателна секция. Намерението си да гласуват там са заявили 181 граждани на Република Кипър.