Турция отправи критики към чуждестранни дипломатически мисии заради предупреждения за тероризъм

Турското правителство отправи упрек към чуждестранните дипломатически мисии, които издадоха предупреждения за терористична заплаха след изгарянето на Корана по време на протести в чужбина срещу политиката на Анкара към разширяването на НАТО, предаде ДПА.
„Ако искат да създадат впечатлението, че Турция е нестабилна и че има опасност от тероризъм, тогава това е несъвместимо с приятелството и партньорството“, каза външният министър Мевлют Чавушоглу, след като извика германския посланик – деветия пратеник, който беше извикан тази седмица.
Дипломатическите представители на САЩ, Нидерландия, Швеция, Швейцария, Великобритания, Белгия, Франция и Италия също са били извикани във външното министерство в Анкара, съобщиха вчера дипломатически източници, цитирани от ДПА.
Няколко чуждестранни мисии предупредиха миналата седмица за повишен риск от атаки в Турция и затвориха някои от своите мисии по-рано тази седмица.
Тези стъпки идват след протести в Европа срещу съпротивата на Турция срещу кандидатурата на Швеция да се присъедини към НАТО и няколко случая на оскверняване на Корана.
Турция не е получила информация за източника на такава опасност и кои конкретно места са изложени на риск, каза Чавушоглу.
На посланиците е било "напомнено" във външното министерство, че подобни съвместни действия служат само на "коварния дневен ред на терористичните организации", добави той.
По-рано турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу също описа предупрежденията като продукт на чужд заговор срещу Турция.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в момента е в предизборна кампания, като парламентарните и президентските избори се очаква да се проведат в средата на май, напомня ДПА.