Близо 300 000 пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета са предали габровци

През 2022-ра габровци са предали 299 053 пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, чрез вендинг системата за обратно приемане, съобщиха от Община Габрово. 
„С изключителен ентусиазъм и отговорно отношение към природата габровци продължават каузата да разделят отпадъците си и да ги предават чрез вендинг системата за обратно приемане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. Данните сочат, че за изминалата година чрез вендинг автоматите са предадени близо 300 хиляди броя опаковки.“, каза за БТА, Мария Радойчева от Община Габрово. 
Поради огромния интерес някои от наградите вече са изчерпани, но списъкът им се актуализира всеки месец с нови, за което благодарим на всички партньори на инициативата. В резултат на обявената от Община Габрово покана за партньорство, към инициативата до този момент се присъединиха 10 партньора от местния бизнес и институции. Поканата за партньорство остава отворена към всички заинтересовани страни, които могат да се свържат с екипа на Община Габрово на тел.: 066 818 311 или на e-mail: gabrovo@gabrovo.bg, допълват от администрацията.
Предстоящото предоставяне на наградите от вендинг системата ще се състои на 7 февруари във фоайето на служебния вход в сградата на Община Габрово, от 9:30 до 17:30 часа.
Депозитната вендинг система е реализирана и се организира от Община Габрово. Системата включва два вендинг автомата, намиращи се в спортна зала „Орловец“ и спортен комплекс „Христо Ботев“. След всяко предаване на опаковки, устройствата издават талон, с който потребителите събират точки, а точките се превръщат в награди.