През 2023 година стартират нови мерки по програма "Развитие на човешките ресурси"

През тази година ще бъдат пуснати нови мерки по програмата "Развитие на човешките ресурси". Това съобщи днес във Варна пред участниците в регионалната конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", който БТА изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, Десислава Георгиева-Ушколова - началник отдел "Програмиране и договаряне" в Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика.
Бюджетът на програмата за периода 2021-2027 г. е 3,9 милиарда лева. Ушколова уточни, че обхватът ѝ ще бъде 740 000 души.
Програмата ще се изпълнява в четири основни направления. Бюджетът за пазара на труда е 1,6 млрд. лева, като ще опитаме да подкрепим 408 000 души. 220 000 души ще бъдат обхванати от социалното включване, а бюджетът по това направление е 1,4 млрд. лева. Нов приоритет за програмата е младежка заетост, предвидени са 735 млн. лева. За пръв път ще се работи за социални иновации. Бюджетът за този тип идеи е 20 млн. лева.
Процедурата "Грижа в дома" вече е обявена. Бюджетът е 175 млн. лева, като за момента в област Варна подадените проекти са 10 за 7,2 млн. лева.
Вече стартира и мярката "Укрепване на общинския капацитет", чийто бюджет е 25 млн. лева. По тази линия са подадени 7 проекта за около 1,5 млн. лева за повишаване квалификацията на 231 служители.
81 млн. лева е бюджетът по мярката "Бъдеще за децата", а по нея могат да кандидатстват доставчици на социални услуги. Средствата са предвидени за превенция и здравна профилактика, услуги за ранно детско развитие. Очакваният обхват по тази мярка е 40 000 деца до 18 години. Във Варненска област засега е подаден един проект от Община Варна. Приемът по тази мярка е отворен до 20 февруари.
Средствата за мярката "Родители в заетост" са 24 млн. лева. Те са предвидени за осигуряване на грижа за деца, непосещаващи ясли, детски градини и предучилищни групи, а очакваният обхват е 1900 родители с малки деца. Съвсем скоро ще бъде обявен приемът за набиране на заявки.
Процедурата "Започвам работа" е в изпълнение, а бюджетът за нея е 34 млн. лева. Целта е  да се обърне внимание на неактивните хора у нас, да се регистрират в бюрата по труда и да намерят място на пазара на труда.
През февруари ще бъде обявена програма за заетост с бюджет 224 млн. лева. Ще бъде осигурена заетост от 6 до 24 месеца, а обхватът е 14 400 души от уязвими групи, включително хора с увреждания. Работодателите ще бъдат задължени да осигурят устойчивост на разкритите работни места.
През тази година ще започнат различни мерки. Бюджетът за насърчаване на социалната икономика е 22 млн. лева. За устойчива заетост на хора в неравностойно положение ще бъдат осигурени 100 млн. лева. Мярката е насочена към работодателите. 
През май тази година ще бъде обявена мярката за активно приобщаване, чиито бюджет е 30 млн. лева. Нейната целева група са хора в неравностойно положение и техните семейства.
В средата на тази година ще бъде обявена и мярката за дигитални умения, която е с бюджет от 40 млн. лева. Допустим кандидат е Агенцията по заетостта, а целевите групи по мярката са безработни и неактивни лица. 
Бюджетът на програма „Храни“ е 411,7 млн. лева в пет направления, допълни Ушколова. Активна е вече процедурата "Топъл обяд" и са подадени 215 заявления за 120 млн. лева. По направлението за детски кухни, което също е действащо, ще бъдат обхванати 5000 малчугани, като за Варненска област вече са подадени 5 проекта. "Пакети с храни" предвижда да бъдат осигурени над 350 000 пакета годишно с храна и хигиенни материали. "Пакети за новородени" се очаква да достигнат до 10 000 деца. Последното направление е "Ваучери за лица от Украйна" с бюджет 4,4 млн. лева. Общият брой предвидени ваучери е 40 000, като за област Варна те са 9072.
По Националния план за възстановяване и устойчивост по компетенциите на МТСП са предвидени 2 реформи и 6 инвестиции за 1,225 млрд. лева, бе посочено още в прецентацията на Ушколова. Предвидено е реформиране на 82 дома за стари хора. Бюджетът е 189,8 млн. лева. Средствата са за строителство, ремонт, оборудване, обзавеждане, енергийна ефективност, подобряване на достъпа за хора с увреждания. За област Варна са предвидени три такива институции с общо 153 места в общините Варна и Ветрино.
Ушколова допълни, че над 770 000 души са получили подкрепа по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020 г.), като в област Варна са обхванати 41 471 човека.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".