„Хофманови разкази“ за първи път оживяват на русенска оперна сцена

Операта на Жак Офенбах „Хофманови разкази“ за първи път ще бъде поставена на русенска сцена. Това ще стане на 19 март, когато завесата ще се вдигне и зрителите ще се докоснат до три истории на един от най-бляскавите германски писатели - Ернст Теодор Амадеус Хофман, известен също и като композитор и художник. В операта на французина Офенбах Хофман пие в кръчмата и разказва своите минали любовни приключения с Олимпия, която се оказва машина, с Антония, която пее до смърт, и с Жулиета, заради която той става убиец. Въображение и реалност, истина и поезия се смесват по причудлив начин, в който внасят своя творчески ракурс режисьорката Урсула Хорнер, младият диригент Диан Чобанов, сценографката Мария Ветероска и русенските оркестранти, солисти и хористи.
Това оперно заглавие е истинско предизвикателство, затова избрахме да го включим в афиша на „Мартенски музикални дни“, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова. „Хофманови разкази“ е от моите най-любими опери, това е съвършенство на хармонията между музика и текст, призна режисьорката, която живее в Скопие и говори отличен македонски език. Голяма чест е за мен да работя с русенския екип, с изключителни солисти като Диана Василева, Анна Дитри, Калуди Калудов, Александър Крунев, Георгиос Филаделфевс и останалите колеги, добави Хорнер и изрази „абсолютното си въодушевление“ от хора на операта. Обикновено хористите на сцената са статични, но във времето на таблетите и LSD телевизорите не можеш да й предложиш само пеене - тя иска действие и движение, точно това правим и с русенските хористи, обясни Урсула Хорнер.
Диригентът Диан Чобанов окачестви „Мартенски музикални дни“ като най-елитния фестивален формат в България и призна, че за него е чест да дебютира и на фестивала, и на русенска сцена. Операта е сложна, за сметка на това дълга, пошегува се той. И разкри част от творческата задача, която си поставя - по-свежи и динамични темпа, чрез които зрителите да усетят оркестъра като равностоен партньор на солистите, а не като акомпаниатор.