Плевен успешно привлича нови инвестиции, показва отчетът на кмета на общината Георг Спартански за 2022 г.

Плевен успешно привлича нови инвестиции. Това показва отчетът на кмета на общината Георг Спартански за 2022 г., с който БТА разполага. С цел проучване възможностите в тази икономическа сфера, общинското ръководство е провело срещи с посланика на Швейцария Раймунд Фурер, със заместник­-посланика на  Германия у нас Щефан Рьокен и с главния управител на Германо-­българската индустриално-търговска камара.  
През посочения период в Плевен е открита нова производствено-административна сграда на фирмата за иновативна техника за пожароизвестяване и пожарна безопасност "ДМТех", разширено е производството на "Леони България" – Плевен , като е увеличен броят на заетите работници. Компанията е удостоена с приза "Инвеститор в общината" от Националното сдружение на общините в България.
Разширено е и производството на плевенския завод за стъклен амбалаж "Рубин трейдинг", открит е нов цех за разфасовка на месо на фирма "Валборген", се посочва в документа. През май 2022 г. плевенската фирма "Хоризонт Иванов" е започнала строителство на нов закрит плувен комплекс с четири басейна, който спортните среди у нас очакват с голям интерес да бъде завършен през тази година.
Към Плевен е заявила инвестиционен интерес френската компания ACVEL С.А. - производител на компоненти за автомобилната индустрия, се отбелязва в отчета.
Общината създаде условия за продажба на имот на нов инвеститор, който ще разкрие производство и нови работни места, пише още в равносметката за миналата година. Общинските власти са започнали процедура за публичен търг за продажба на недвижими имоти, частна общинска собственост, с цел привличане на инвеститори. Сред тях са имот в ж.к. "Дружба", при първоначална цена 1,2 млн. лв., имоти в селата Коиловци и Брестовец. В отчета е отбелязано, че предстоят процедури за продажба на 4 декара поземлен имот, с цел разширяване и паркинг на МБАЛ "Сърце и Мозък".
Както БТА съобщи, Община Плевен инвестира успешно за изпълнение на близо 20 крупни инфраструктурни проекта през 2022 г. Освен това частният бизнес влага средства за строителство на жилища и за въвеждане на най-нови, иновативни технологии и апаратури в областта на здравеопазването, с което Плевен продължава да се развива като модерен университетски медицински център.