МИНА: Общата брутна застрахователна премия, фактурирана от застрахователните компании в Черна гора през 2022 г., възлиза на 108,3 млн. евро

Според Агенцията за застрахователен надзор на Черна гора общата брутна застрахователна премия, фактурирана от застрахователните компании през миналата година, възлиза на 108,3 милиона евро - с 9,6 процента или 9,5 милиона евро повече отколкото през 2021 г., предаде черногорската агенция ФЕНА.
Съветът на Агенцията за застрахователен надзор обсъди постигнатите финансови резултати в застрахователния сектор през миналата година и заключи, че 2022 г. е била най-добрата година досега по отношение на брутната фактурирана премия. 
„В сравнение с 2021 г. премията по общо застраховане се е увеличила с 10,3 процента или 8,1 милиона евро, а премията по животозастраховане се е повишила с 6,8 процента или 1,4 милиона евро през миналата година“, се казва в прессъобщение на агенцията.
Според прессъобщението най-популярни са автомобилните застраховки с дял от 36,6 процента от общия застрахователен пазар, следва животозастраховането с дял от 18,1 процента, застраховката злополука с 10,6 процента и други видове имуществено застраховане с дял от 9,1 на сто.
Общият дял на имуществените застраховки е 12,6 на сто.
В прессъобщението се казва, че Съветът на Агенцията за застрахователен надзор е приел Правилник за системата за управление на застрахователните компании в съответствие със законодателството на ЕС в областта на застраховането.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)