Путин избегна да коментира решението на Германия да достави танкове за Украйна, а вместо това даде съвети за кариерата на студенти

Президентът на Русия Владимир Путин избегна да коментира днешното решение на Германия да достави танкове на Украйна. Вместо това, по време на посещение в Московския държавен университет, той даде съвети за кариерата на студентите и отговори на техни въпроси по други теми, предаде Ройтерс.
Обявлението от страна на Германия, че ще изпрати в Украйна танкове "Леопард 2", предизвика гневни реакции от страна на руското министерство на външните работи и посолството в Берлин. Путин обаче избегна темата.
В продължение на повече от час руският президент отговаряше на въпросите на студенти по теми с обхват от изгубени кучета до квантовите технологии, въпреки че войната в Украйна също постоянно се появяваше сред темите, макар и непряко.
Студент на име Владислав от окупираната от Русия Луганска област в Източна Украйна каза на Путин, че миналата година е взел участие в "специалната военна операция" в Украйна и мечтата му е да работи във Федералната служба за сигурност (ФСС). Путин, който е бил началник на ФСС, му благодари за службата и каза, че определено ще вземе предвид неговите амбиции да работи там.
"Хора като вас най-ясно разбират значимостта на действията за защита на хора… както и на самата Русия", каза президентът. "Слава Богу, че сте жив и здрав, ще има нужда от хора като вас както в специалните сили, така и във ФСС", добави Путин.
Млада жена на име Даря каза на руския президент, че мечтае да работи в неговата администрация. Той ѝ отговори, че "определено ще я спомене на отдела за човешки ресурси".
Путин намекна, че някои западни страни се възползват от войната в Украйна, за да наложат бойкот на руската култура, но увери, че те няма да успеят. "Ние сме част от световната култура", заяви той.
В своите коментари Путин само косвено спомена настоящото международно напрежение и посочи, че Германия "строго погледнато" остава под военната окупация на САЩ – визирайки съюзническите войски, разположени в страната. "Много от нещата, които се случват (сега) имат дълбоки корени… Европа ще възстанови своя суверенитет, но изглежда, че това ще отнеме време", добави той.