Без бюджет за 2023 година България няма да поема нов дълг на международните пазари, обяви финансовият министър Росица Велкова

Докато няма бюджет за новата година, България няма да поема нов дълг от международните пазари, обяви министърът на финансите Росица Велкова пред журналисти в Министерството на финансите. Сега държавата функционира с удължен бюджет от 2022 година.
Тя даде информация за емитирания от страната дълг на външните пазари. Това са 10-годишни облигации в размер от 1,5 млрд. евро. "Постигнахме най-голямото инвеститорско търсене за единичен транш на външните пазари“, съобщи министърът на финансите на брифинг в МФ.
Записването на емисията е достигнало до 7,300 млрд. евро от 248 инвеститора. Освен това страната ни постигна и най-голямото намаление на първоначално определения спред на суверенен дълг на страните от Централна и Източна Европа за 2023 г. "Тръгнахме от спред спрямо усреднения суап от 250 базисни пункта и успяхме да свалим спреда спрямо усреднения суап до 215 базисни пункта. Постигнатата доходност е 4,78 на сто. Годишният лихвен купон на емисията е 4,5 на сто", допълни още Велкова.
Най-голямо количество от книжата придобиха инвеститори от Северна Америка - 26 на сто, следвани от Великобритания и Ирландия - 23  на сто, други държави от Европа - 16 на сто, Германия, Австрия и Швейцария - 15 на сто, Централна и Източна Европа - 11 на сто и други държави 9 на сто.
Разпределението по видове инвеститори показва водеща роля на фондовете за управление на активи, които придобиха 59 на сто от емисията, следвани от банки - 24  на сто, хедж фондове - 6  на сто, пенсионни фондове - 6 на сто, правителствени агенции - 4  на сто и други инвеститори - 1 процент.
Според министър Велкова, важна роля за успешното развитие на трансакцията е обновяването на наличната документацията от последното излизане на международните пазари през септември 2022 г., което стана в съкратени срокове, и включването на т. нар. Формат 144 А, който дава достъп до институционалните инвеститори в САЩ, които на практика представляват на най-широката инвеститорска база.
Окончателният размер на поръчките, след свиването на спреда, възлезе на 6,6 млрд. евро, което представлява презаписване от повече от 4,4 пъти и е най-голямото инвеститорско търсене до момента за единичен транш от България на външните пазари, допълни министърът.
Емисията е рамките на разпоредбите на Закон за публичните финанси и на Удължителния закон за бюджет 2022 г., като основно ще се ползва за рефинансирането на дълга, който е в размер на около 3 млрд. лева и падежира на 26 март 2023 г. Освен този падеж държавата има и друго, но незначително плащане, поясни Росица Велкова.
Министър Велкова съобщи, че решение за следващо излизане на международните пазари ще се вземе след като Народното събрание гласува бюджета за 2023 г., в който ще се определи какъв ще е дефицитът за годината, а това от своя страна ще обоснове необходимостта на дългово финансиране.
"За успеха на емисията допринесе и фактът, че България вече е познат емитент, поради това този път не правихме роуд-шоу, тъй като излизахме наскоро през септември месец 2022 г. на международните пазари и използвахме прозорец, който в момента има на пазара", коментира финансовият министър.
Емисията е част от средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари на стойност 12 млрд. евро, а консултанти са "БНП Париба" (BNP Paribas), "Сити" (Citi),  "Джей Пи Морган" (JPMorgan) и "Уникредит" (UniCredit), съобщиха от МФ.