На над 30 сигнала за паднали предмети, дървета и клони са реагирали от МВР за последното денонощие

За последното денонощие на над 30 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка, са реагирали екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от МВР. 
Половината от сигналите са за София. Основно се съобщава за паднали предмети, дървета и клони. Екипите на пожарната са отстранявали паднали дървета и на територията на областите Враца, Монтана, Кюстендил и Перник. От МВР предупреждават, че метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. 
БТА припомня, че от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреждават за днес за силен южен вятър - фьон. В областите Монтана и Враца предупреждението е за червен код, за пориви на вятъра до 30-35 метра в секунда. В областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-област, Кърджали и Хасково предупреждението за силен вятър е от втора степен - оранжев код, а в останалите 20 области на страната предупреждението е от първа степен - жълт код. 
Съвети на МВР за безопасно поведение при силен вятър:
Ако сте в къщи и възникне силен вятър или смерч - затворете плътно вратите и прозорците. 
Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети.
Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.
Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.
Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността.