Мариана Димитрова: Ако още веднъж трябва да изживея живота си, отново ще го посветя на каузата Русенска опера

Ако още веднъж трябва да изживея живота си, отново ще го посветя на каузата Русенска опера! Това каза със сълзи от вълнение в очите дългогодишният корепетитор на Русенската опера Мариана Димитрова, която вчера навърши 75 години. 
По този повод на специална церемония преди представлението на операта на Пучини „Бохеми“ в сряда вечерта Мариана Димитрова бе удостоена от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Момчил Миланов с престижната награда „Кристална лира“. Преди това трогателно слово произнесе директорът на операта Пламен Бейков.
Мариана Димитрова е потомка на създателите на оперния театър, но блести със собствена светлина. Баща й Стефан Георгиев-Хернани е един от основателите на Русенска опера и е първият солист тенор изпълняващ централни роли.
Работила е с изтъкнати певци като Мария Венцеславова, Стефка Евстатиева, Валери Попова, Кирил Кръстев, Николай Здравков, Анастас Анастасов и много други. Имала е възможността да работи и с диригенти като Михаил Ангелов, Георги Димитров, Милен Начев, Методи Матакиев, Димитър Манолов, Иван Филев, Веселин Байчев и Найден Тодоров.
Отдава близо 50 години на професията корепетитор и българското оперно изкуство, работейки с много певци, солисти и диригенти, а също и като пианист и хормайстор на хор „Дунавски звуци“.