Народното събрание ще изслуша служебния министър на енергетиката Росен Христов, според проектопрограмата за работа на депутатите

Народното събрание ще изслуша служебния министър на енергетиката Росен Христов според проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента. Изслушването е относно сключеното Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция между „Булгаргаз“ ЕАД и турския газопреносен оператор - "Боташ" А. С. (BOTAS), както и относно сключени договори за доставка на природен газ от правителството в периода 2 август 2022 г. – 3 януари 2023 г.
Искането за изслушване е внесено от народния представител Васил Стефанов от "Продължаваме Промяната" (ПП) и колегата му Калоян Икономов. 
Миналата седмица от ПП внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание с една единствена точка – изслушване на служебния министър на енергетиката заради съмнения, че се прави опит за връщане на доставките на газ от "Газпром". От пресцентъра на партията посочват, че за ПП е необяснимо отхвърлянето на искането им за изслушване на енергийния министър във връзка с подписаното 13-годишно газово споразумение с турската компания "Боташ". 
На 3 януари между България и Турция беше подписано Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ", в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.  Споразумението бе определено като "историческо" от държавния глава Румен Радев, който тогава се срещна с турския министър на енергетиката и природните ресурси. 
Предложения дневен ред за работа на парламента тази седмица предвижда на първо четене да бъдат гласувани промени в Закона за лечебните заведения, Закона за хората с увреждания, Кодекса за застраховането, както и в Закона за пазарите на финансови инструменти. На второ четене се предвижда да бъде разгледан общ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, както и промени в Закона за специалните разузнавателни средства, Закона за кадастъра и имотния регистър и Закона за държавните резерви и военновременните запаси.