„Мечел“ наля 19,6 милиона в „Топлофикация Русе“

Седмици преди финализирането на продажбата на „Топлофикация Русе“ собствениците й от руската „Мечел“ наляха в дружеството над 19,6 млн. лева. Според взето още през януари решение, капиталът на русенската компания се увеличава от 8 732 177 на 28 349 152 лева с издаването на нови акции за 19 616 975 лева. Парите са преведени по набирателната сметка още през март и вече са на разположение на дружеството.
Финансовата операция явно е извършена по споразумение с купувача „Топлофикация Плевен“, зад който стои енергийният бос Христо Ковачки. Сделката бе договорена още през декември, но още не е финализирана. Цялата процедура се забави след оставките в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която трябва да одобри продажбата. Заети с по-болни проблеми обаче, членовете й вече трети месец не успяват да се съберат и да вземат решение по този иначе съвсем формален въпрос.
Според източници на „Утро“, въпреки голямото забавяне сделката продължава да е на дневен ред. Представител на Христо Ковачки наблюдава работата на русенското дружество и одобрява всеки подписан договор. 
Според обявените по-рано параметри на сделката, за „Топлофикация - Русе“ ще бъдат платени 27.7 млн. евро. Купувачът ще поеме и инвестиционните ангажименти на дружеството, като ще заплати и задължения в размер 18,8 млн. долара на ТЕЦ Русе за доставени по-рано въглища. В договора явно има и други клаузи, една от които е въпросното увеличение на капитала. С каквато и цел да е направено то, радващо е, че на разположение на русенското дружество остава една много значителна сума.
Новият собственик на русенското парно „Топлофикация - Плевен“ е собственост на дружеството „Корнворс Лтд“, регистрирано на Сейшелските острови. Знае се обаче, че зад офшорката стои енергийният бос Христо Ковачки. Той контролира и топлофикациите в Бургас, Сливен, Враца, Велико Търново и Габрово. Очаква се след финализиране на сделката ТЕЦ Русе да заработи с по-евтини български въглища, което би дало възможност за намаление на цената на топлоенергията.