Летище Русе стана национална културна ценност - най-яркият пример за чист следвоенен модернизъм

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности гласува Лeтище Русе да се обяви за единична недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от „Докомомо България“ -българската секция на Международната организация за документиране и опазване на архитектурата на модерното движение.
Инициативата сградата да бъде обявена за културно наследство е именно на тази организация.
„От февруари 2021 г. активно се занимаваме с популяризиране на архитектурната стойност и автентичност на приемната сграда на аерогарата. Статутът „национално значение“ е огромно постижение. Летище Русе се присъединява към още 5 обекта от периода след 1944 г., които притежават това признание. Аерогарата е може би най-яркият пример за чист следвоенен модернизъм и смятаме, че тя е подобаващо отличена. Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея“, коментираха в официално съобщение от „Докомомо България“.
Новият статут на Летище Русе може да има някои неочаквани последствия. Към него вече е проявен интерес от нов инвеститор с доста амбициозни планове, който възнамерява да възстанови и да развива дейността му. Всяка промяна на сегашната сграда обаче ще изисква съгласуване и одобрение от Министерството на културата, тъй като става дума за паметник от национално значение. С оглед предварителната информация за плановете на неназования все още инвеститор, потвърдена неофициално пред „Утро“ от високопоставен източник, това едва ли ще бъде проблем. Сградата ще бъде запазена в този си вид и вероятно ще стане част от комплекс за обслужване на летището.