И прокуратурата, и осъдените обжалват наказанията за подкуп на сливополски катаджии

Тримата полицаи от град Сливо поле, обвинени във вземане на подкупи, се изправиха вчера Апелативния съд  във Велико Търново днес.
През октомври м.г. Окръжният съд в Русе осъди 45-годишния командир на отделение в РУ-Сливо поле Борислав Борисов на 4 години затвор при първоначален общ режим, 5 години лишаване от права и 6000 лева глоба. Той бе признат за виновен за 13 подкупа, взети в периода 2 август 2020-6 януари 2021 г. При проверки на шофьори на пътя той прибирала парични суми между 20 и 100 лева и различни вещи - общо 350 лева, 60 евро, парфюми и козметични продукти и 2 хляба.
Mлaдши aвтoкoнтpoльopът Eмил Moллoв получи условно наказание от 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години, 3 години лишаване от права и 4000 лева глоба. Обвинението към него бе, чe e взeл нa 6 пъти пoдкyп в cъyчacтиe c Бopиcлaв Бopиcoв, включитeлнo и зa нecъщecтвyвaщи нapyшeния.
Старши полицай Назиф Ахмедов бе осъден на 3 години условно с изпитателен срок от 3 години, 3 години без право да е полицай и 3000 лева глоба. Той е признат за виновен, че е вземал седем пъти подкуп заедно с Борислав Борисов, който е бил негов пряк ръководител.
Тримата служители на МВР признали изцяло фактите, изложени в обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Русе, според който са искали и получавали подкупи при осъществяване на пътен контрол на водачи на МПС. Процесът е минал по съкратено съдебно следствие.
Делото в Апелативен съд - Велико Търново е образувано на основание въззивен протест от Окръжна прокуратура - Русе и въззивни жалби от подсъдимите.
И двете страни заявиха, че няма да представят нови доказателства и поддържат изложеното съответно в подадения протест и във въззивните жалби. Съдът обяви делото за решаване и ще се произнесе в законовия 30-дневен срок.