Отложиха продажбата на Хлебозавода, за да се направи допълнителен анализ

Приватизацията на бившия русенски Хлебозавод се отлага за догодина, след като на вчерашната сесия Община Русе оттегли предложението си да се насрочи търг с явно наддаване за продажбата му. Вчера някои общински съветници изразиха съмнения в изготвената от „ИПИА“ ЕООД оценка, тъй като определената от нея стойност от 3 959 519 лева им се струва занижена. Други посочиха, че е следвало да се направи анализ дали за Общината няма да бъде по-изгодно да продаде имота на части, предлагайки ги на сегашните им около 20 наематели.
Както научи „Утро“, кметската администрация се е съгласила с необходимостта да се направи и такъв анализ, така че той ще бъде изготвен и предоставен на общинските съветници, преди приватизацията на Хлебозавода да бъде вкарана отново в дневния ред. Този въпрос всъщност бе обсъждан и в общинските комисии и още там се чуха гласове, че разделянето на имота ще намали цената му, а няма да я увеличи. Както директорът на „Дунавски драгажен флот“ и общински съветник Валери Иванов посочи пред комисията по икономика и приватизация, в този случай до всеки отделен парцел трябва да се изгради общински път, което не само ще намали продаваемата част, но и ще вкара Общината в допълнителни разходи. А е много възможно за някои части да няма кандидати и те да останат непродадани и още по-трудно продаваеми.
Както „Утро“ писа, към продажба на бившия Хлебозавод се пристъпва по заявено инвестиционно намерение на русенската търговска фирма „Неделчев 1“ ЕООД. Предлаганата от администрацията процедура е явен търг, в който участниците могат да наддават, така че началната цена не би трябвало да е от решаващо значение. Тя наистина е с около 500 хил. лева по-ниска, отколкото при предишната оценка от 2018 г. Но през този период сградите са се амортизирали още повече, което вероятно компенсира поскъпването на земята. А при по-високи лихви, каквито са сегашните, цените на недвижимите имоти нормално падат.