Логиката победи - не вдигнаха минималната тарифа на такситата

Общинският съвет коригира внесеното от председателя му Иво Пазарджиев предложение за увеличение на цените за таксиметров превоз, като остави на досегашните нива минималните стойности за дневна и нощна тарифа - 0.89 лева и 0.99 лева на километър. Гласувано бе предложението за увеличение на максималните цени за следващата година, които ще станат 1,29 лева и 1,49 лева.
Корекцията бе направена по предложение на съветника Пламен Цветков, който изтъкна, че липсва логика да се забранява на таксиметровите фирми да возят по-евтино, а увеличението на минималните цени отнема стимула да се инвестира в по-икономични автомобили и в снижаване на разходите. Нещо, което неведнъж е изтъквал и вестник „Утро“. Повечето общински съветници приеха тази логика и увеличиха единствено максималните цени. Които едва ли ще бъдат достигнати от фирмите, които трябва да се конкурират помежду си. 
Общинският съвет е задължен да определя всяка година минимални и максимални цени за таксиметровия превоз. Това задължение е записано в закон, приет преди години от парламента с лобирането на столични таксиметрови фирми. Определянето на максимални цени наистина има смисъл, доколкото отрязва възможността да попаднеш на такси с баснословно висока тарифа, каквито случаи имаше преди години. И таванът вероятно трябваше да се повиши, защото и разходите на таксиджиите растат с инфлацията. Но за повишение на минималната цена, забраняваща да се продава по-евтино, логика липсва.