Изложба от Кърджали показва пощенски картички от миналия век

Без плик и с изцяло видим текст на гърба са се изпращали пощенските картички преди век, казаха за БТА кураторите на изложбата „Вернисаж на суетата“ Светла Михайлова и Лидия Кирилова от Регионален исторически музей - Кърджали. Изложбата ще бъде представена днес в Националния политехнически музей (НПТМ). 
Гостуващата експозиция е по повод инициативите, свързани с 65-ата годишнина от създаването на НПТМ, на които Българската телеграфна агенция е медиен партньор.
Картичките са от период на кореспонденция с начало 1913г. и край 1931г. Освен, че по-голямата част от тях са от времето на Първата световна война, някои са изпращани от фронта към България и обратно. „При тях по-интересното е, че те са пътували без пощенска марка, т.е. не се е заплащало за пътуването. Също така чрез картички се честити настъпилия мир и коронясването на цар Борис III. Честитят се рождени и имени дни, като има и такива с предложения за брак“, разказа Светла Михайлова. Тя допълни, че подобни картички се срещат в частни колекции, а цената им е доста висока. Повечето представени в изложбата експонати са на европейски издателства, но не липсват и на български. Сред чуждите издателства са такива от Полша, Чехия, Унгария, Германия, Франция.
„В процеса на работа разделихме пощенските картички на няколко групи, като сред тях има портрети на изключително красиви женски образи, друга част са пейзажни, а трета сме определили като любовна поредица и в тях е изобразена т.нар. римска ласка. Те показват мъже и жени в интересни романтични пози. Има и тъжни картички, защото са с по-тъжни изображения, но въпреки това на гърба им се четат весели пожелания“, разказва още Светла Михайлова.
С колегата й куратор Лидия Кирилова отделят месеци работа по създаване на изложбата, разработена от колекция в албум на Катиша Илиева и предоставена на Регионален исторически музей – Кърджали през 1987 година от нейни наследници. 
„Започнахме с идеен проект, който трябваше да защитим пред ръководството. На втори етап трябваше да направим научна обработка на самата колекция, която ни отне месеци и включваше разчитане на текстовете, идентификация на европейските издателства, печатали картичките, както и възстановяване на логата им, идентификация на съпровождащите ги марки“, обясни Лидия Кирилова. Тя допълни, че трети етап от работата им е бил изработката на седемте постера на изложбата, а като венец на техния труд Лидия и Светла определят научната публикация в сборника на Национален политехнически музей по повод 65-та годишнина. Поканата за гостуване на „Вернисаж на суетата“ в НПТМ определят като висока оценка за труда им.
Колекцията от 137 броя пощенски картички е представена за първи път през 2021 г. в Кърджали по повод Международния ден на музеите. Тогава тя се радваше на високо внимание от страна на познавачи и любители. В София изложбата ще остане експонирана до март 2023 г.