Белга: Фландрия и Япония си сътрудничат в сектора на полупроводниковите технологии

Фландрия и Япония потвърдиха ангажираността си да подсилят сътрудничеството в сектора на полупроводниковите технологии, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Изпълнителният директор на стратегическия изследователски център за нанотехнологии във Фландрия IMEC Люк Ван ден Хове подписа меморандум за сътрудничество с Ацуйоши Коике – изпълнителен директор на японската компания Rapidus, производител на чипове.   
Премиерът на Фландрия Жан Жамбон приветства договора.  Японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура също.
„Фландрия може да се похвали с експертни умения в сектора на нанотехнологиите, който е съсредоточен около пет университета и изследователския център за нанотехнологии IMEC,“ каза Жамбон. „Международните партньорства са ключови повече от всякога за ускоряването на съответната конкурентоспособност в сферата на микро и наночиповете“, добави той.   
През това десетилетие Rapidus планира да произвежда в Япония последна технология чипове с големина два нанометра. Чиповете ще бъдат използвани за 5G комуникации, квантово изчисляване, в центрове за данни, самоуправляеми автомобили и дигитални „умни“ градове. IMEC възнамерява да подкрепи Rapidus в проучването и разработването на последно поколение технологии.
С меморандума за сътрудничество и двете страни подчертаха важността на международно сътрудничество и подсилване на така наречените регионални екосистеми за полупроводници, най-вече японската екосистема.
„Надяваме се, че меморандумът за сътрудничество и новоустановеният Център за наночипове от последно поколение ще допринесат за създаването на проекти и за основа в производствения процес на следващо поколение полупроводници до настоящото десетилетие, както и за укрепването веригата за доставки на полупроводници в страни и региони, които са положително настроени към нанотехнологиите“, каза Нишимура.   
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга)