Министър-председателят на Полша се обяви за плащането на бонуси на националния отбор за представянето в Катар

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки се изказа в подкрепа на плащането на високи бонуси на футболистите на националния отбор за представянето им на Световното първенство в Катар, въпреки инфлацията и общото обедняване на населението, съобщава Ройтерс.
Моравецки заяви, че според него играчите са заслужили някакви бонуси заради постижението си в Катар – да излязат от групата и да играят осминафинал на Мондиал, което са го правили за последно през 1986-а година в Мексико.
Този успех струва всякакви пари, заяви Моравецки в проправителствената телевизия wPolsce.pl.
На среща в правителството преди заминаването на отбора за Катар, Моравецки обеща на играчите "много добра награда, акo нещата вървят добре" без да се уточнява какво точно означава последното. В съобщения по медиите се твърди за най-малко 30 милиона злоти (6,7 милиона щатски долара).
Полша завърши на 2-о място в група С на Мондиала, побеждавайки Саудитска Арабия, като преди това направи 0:0 срещу Мексико и падна 0:2 от Аржентина. Но в следващия кръг нямаше особени съпротивителни сили и отстъпи с 1:3 на Франция.
С бюджетен дефицит, високи разходи за отбрана заради руската агресия срещу Украйна и инфлация над 17 процента, говорителят на правителството Пьотър Мюлер заяви, че бонуси няма да има и парите ще бъдат изразходвани за обучение на деца и за подобряване на спортната инфраструктура.
В социалните мрежи доста граждани се обединиха срещу плащането на бонуси. Те твърдят, че парите на данъкоплатците могат да бъдат по-добре изразходвани за подпомагане на обикновените хора по време на война в съседна Украйна и скок на разходите за живот и обща несигурност в Полша.
Още по време на първенството в подкаст преди мача със Саудитска Арабия Моравецки каза, че "в Полша няма спорт, който да е по-политически ангажиран от футбола. И в добрия, и в лошия смисъл на думата".