Национални поетични празници „Вапцарови дни” се провеждат във Варна

Национални поетични празници „Вапцарови дни” се провеждат за осми пореден път във Варна. Те се организират от Инициативна група с подкрепата на Община Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, съобщиха за БТА организаторите. 
В рамките на събитието ще се състои Осми национален рецитаторски конкурс по творби на Никола Вапцаров за любители, както и Четвърти национален литературен конкурс, посветен на поета. 
Над 150 души на различна възраст, разпределени в четири групи, участват тази година в конкурса, съобщи за БТА Кирил Аспарухов от организаторите. Днес в зала „Пленарна“ на Община Варна рецитациите ще бъдат оценявани от жури с председател Мая Вапцарова. Наградите в литературната надпревара определя комисия, водена от поетесата Елка Няголова. Утре в 13:00 ч. ще бъдат обявени призовете. Носителите на големите награди в конкурсите ще получат плакети от кмета на Община Варна и от Началника на ВВМУ. 
На 7 декември, рождения ден на Никола Вапцаров, пред паметника на поета в двора на Висшето военноморско училище ще се състои поклонение и поднасяне на цветя, с което ще завършат „Вапцаровите дни“ във Варна. На събитието ще участва и носителят на Гран при от конкурса, който ще рецитира творби на поета, съобщиха още организаторите.