Комисията за финансов контрол на УЕФА започна разследване срещу Ювентус

Италианският Ювентус ще бъде разследван от Комисията за финансов контрол, потвърдиха от Европейската федерация по футбол (УЕФА), цитирани от агенция ДПА.
По-рано тази седмица президентът Андреа Аниели, вицепрезидентът Павел Недвед и изпълнителният директор Маурицио Аривабене напуснаха поставете си в ръководството на клуба. Това се случи на фона на разследване за предполагаеми данъчни измами, което Ювентус отрича и на факта, че клубът отчете рекордни загуби от 254,3 милиона евро за сезон 2021/2022.
УЕФА обяви днес, че Комисията за финансов контрол на организацията е започнала официално разследване. Причината са съмнения за възможно нарушаване на правилата за лицензиране и финансов феърплей, уточниха от централата в изявление.
„Разследването ще се концентрира върху предполагаемите финансови нарушения, които наскоро бяха оповестени публично в резултат на процедурите, водени от италианската Комисия за компании и обмен и прокуратурата в Торино. На 23 август Комисията за финансов контрол сключи споразумение с Ювентус въз основа на финансовата информация, предоставена преди това от клуба, отнасяща се до финансовите години, приключващи през 2018, 2019, 2020, 2021 и 2022-а“, се казва в съобщението.
В него се добавя, че ако разследването установи, че финансовото състояние на Юве е „значително различно“ от това, което е било оценено по време на споразумението, тогава комисията си запазва правото да прекрати споразумението и да предприеме „всяка правна стъпка, която сметне за подходяща и да наложи дисциплинарни мерки“.