КНА: Кипърският земеделски министър Костас Кадис: Хранителните отпадъци са едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени

Хранителните отпадъци са едно от най-важните предизвикателства, пред които сме изправени, каза днес министърът на земеделието Костас Кадис, добавяйки, че това води до сериозни икономически, социални и екологични последици за цялата планета, предаде за БТА кипърската агенция КНА.
В речта си на церемонията за награждаване на „Зелени обществени договори“, наградите „Лайф Фууд Принт“ (Life Food Print) и сертификати EMAS, Кадис каза, че според най-новите изследвания храната, която завършва като отпадък, може да задоволи поне 4 пъти нуждите на всички недохранени хора по света.
Той добави, че на ниво ЕС годишно се изхвърлят почти 179 кг храна на жител, което икономически съответства на изхвърляне на 140 милиарда евро годишно.
Кадис каза, че по отношение на околната среда отпадъците от храна са отговори за 15% от всички емисии на парникови газове, свързани с веригата за доставки.
Той отбеляза, че е необходим преход към устойчиви хранителни системи и обясни, че това е причината ЕС да приеме стратегията „От фермата до вилицата“, която има за цел да постигне справедлива, здравословна и екологична система за производство, дистрибуция и консумация на храни.
В обръщението си към присъстващите на церемонията управителят на централната банка на Кипър Константинос Херодоту каза, че Кипър и повечето страни от ЕС са приели национални планове за насърчаване на зелени обществени поръчки.
Той добави, че зелените обществени поръчки предоставят реални стимули и възможности за производство на нови продукти и услуги, щадящи околната среда и енергийно по-ефективни, което е особено важно днес в условията на световната енергийна криза, както и на засилващата се климатична криза.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)