"Газпром" ще запази оборудването на компресорните станции, част от газопроводите "Северен поток"

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че днес ще достави 42,2 милиона кубични метра газ за Европа през Украйна, малко под вчерашните обеми от 42,6 2 милиона кубични метра газ, информира Ройтерс.
Компанията обяви още, че планира да запази помпеното оборудване в компресорните станции "Портовая" и "Славянская", които са част от газопроводите "Северен поток -1" и "Северен поток-2", предаде в. "Комерсант", позовавайки се на запознати източници.
Според тях "Газпром" планира да запази оборудването на станциите и да не го монтира на други свои обекти.
На запитване от руския всекидневник дружеството е отказало коментар по въпроса.
Към момента нито един от двата газопровода, положени по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, не транспортира газ.
"Северен поток-1" беше спрян за ремонт на 31 август 2022 г. и така и не възобнови работата си, докато "Северен поток-2" изобщо не влезе в търговска експлоатация след нахлуването на Русия в Украйна. Към края на октомври двете съоръжения бяха повредени заради взривове, които европейските власти окачествиха като акт на саботаж. 
Тази сутрин холдингът съобщи, че е решил да не намалява количествата газ, пренасяни транзитно през украинска територия до Молдова, след като "Молдовагаз" е отстранила нарушенията по плащанията за синьото гориво, получено през ноември.