Долната камара на испанския парламент одобри бюджета на страната за 2023 г., който включва рекордни социални разходи

Конгресът на депутатите (долната камара на испанския парламент) одобри днес държавния бюджет за 2023 г., който включва значително увеличение на разходите за социални дейности и отбрана, предаде ДПА.
"В този бюджет са заложени невиждано високи социални разходи, за да може да продължим по пътя си към по-голямо равенство и устойчивост", написа в Туитър премиерът на Испания Педро Санчес, след като гласуването мина със 187 срещу 156 гласа.
Санчес е начело на ляво правителство на малцинството. След съмненията дали проектобюджетът ще получи одобрение от долната камара, сега това да се случи и в Сената изглежда формалност.
От министерството на финансите и държавните служби обявиха, че Испания ще похарчи рекордните 266,7 милиарда евро за социални разходи, което се равнява на около 58 процента от целия бюджет. Заедно с допълнителната помощ от Европейския съюз, сумата ще надхвърли 274 милиарда евро.
Година преди изборната 2023 г., "Испанска социалистическа работническа партия", която Педро Санчес оглавява, успя да постигне споразумение за по-голям бюджет с лявата коалиция "Унидас подемос". През май догодина предстоят регионални и местни избори, а през есента - парламентарни. 
Разходите за отбрана са увеличени с 25 процента и ще достигнат 12,8 милиарда евро. Целта, която Испания си е поставила, е да постигне минималните изисквания на НАТО за 2 процента от БВП до 2029 г.
Нов и противоречив данък за богатите се очаква да увеличи приходната част на бюджета с 18,71 милиарда или 7 процента, а заложеният дефицит е в размер на 3,9 процента.