Рускинята Марина Давидова е назначена за театрален директор на Залцбургския фестивал

Режисьорът и театрален критик Марина Давидова, която избяга от Русия, е назначена за театрален директор на Залцбургския фестивал, предадоха ДПА и АФП.
Репертоарът ще получи по-силен международен фокус под ръководството на Давидова, каза артистичният директор на форума Маркус Хинтерхаузер.
Давидова избяга от родината си в Берлин през март след началото на руската инвазия в Украйна. Тя беше изправена пред заплахи и наблюдение, след като написа петиция срещу войната.
"Във времена на политическа и социална катастрофа артистите могат да използват ресурсите си като публични личности, за да допринесат за формирането на мнение", казва тя в изявление, разпространено от Залцбургския фестивал. Самото изкуство обаче не трябва да бъде заложник на съвременното развитие на ситуациите, допълва Мария Давидова.
Тя е родена през 1966 г. в Баку, Азербайджан. Давидова е театрален историк и дълги години е критик във вестник "Известия".
Ръководи основания от нея международния фестивал "Нов европейски театър" в Москва 23 години.
В Германия Марина Давидова създава и режисира пиесата "Вечната Русия", поставена в театър в Берлин през 2017 г., а две години след това прави и "Checkpoint Woodstock" в Хамбург. 
В Залцбургския фестивал Давидова наследява швейцарката Бетина Херинг, която зае поста през 2017 г.
Програмата за сезон 2023 г. предстои да бъде представена на 9 декември.