Пътят на Северна Македония към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, посочи Румен Радев

Президентът Румен Радев определи нападението на клуба на гражданското сдружение „Цар Борис Трети" в Охрид  като абсолютно недопустим акт на агресия, която се насажда от десетилетия в нашата съседка срещу България и срещу българите. 
Трябва да се разбере от държавното ръководството на Република Северна Македония и от обществото в нашата съседка, че пътят към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно историческо наследство. Това заяви президентът Радев във Враца, където присъства на откриването на нов завод за автомобилни компоненти. „Това единствено е начинът гражданите на Република Северна Македония да поемат по пътя, по който те са изразили многократно, че желаят да вървят – с уважение към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени“, добави държавният глава. 
„Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно Република Северна Македония да започне преговори за част от Европейския съюз, аз тогава на два пъти наложих вето и повдигнах темата пред нашите съюзници и партньори в Европейския съюз за правата на македонските българи“, посочи Румен Радев.  
„Техните права трябва първо да бъдат гарантирани чрез вписване в конституцията на страната и едва тогава да се отваря пътят за преговорите“, подчерта президентът. Той припомни, че тази позиция е отстоявана до последно от българската дипломация и от него. Виждате колко далновидни сме били тогава, коментира още Румен Радев. 
Снощи клубът на гражданското сдружение „Цар Борис Трети" в Охрид е бил обект на нападение, като по него е стреляно с огнестрелно оръжие, когато той е бил осветен.