Ботев Пловдив затвори вратата на българските треньори, четвърти чужденец ще води "канарчетата" през сезона

Ботев Пловдив отново ще разчита на чуждестранен треньор за срещата за Купата на България срещу Черноморец (Балчик). Наставникът на "канарчетата" Желко Копич, изтърпява наказание за натрупани жълти картони от срещите в първенството, а за негов заместник на скамейката ще застане друг хърватин. Това е Неманя Миланович, който иначе е наставник на дублиращия отбор. Миланович цяла седмица гледаше тренировките на първия отбор, а вчера беше регистриран и в БФС.
По този начин, Ботев Пловдив създава прецедент, който навярно никога не се е случвало с друг елитен отбор в рамките на един сезон – да бъде ръководен от четирима чуждестранни треньори.
Сезонът за Ботев стартира с наставника от миналата кампания – босненецът Азрудин Валентич. След напускането му, в мача от първенството срещу Локомотив (София) за негов заместник бе сложен привлечения от него по-рано през годината – арменецът Артур Ованесян. Ованесян обаче ще бъде запомнен повече с инцидент извън терена, след като по време на мача с Арда (Кж) на резервната скамейка се сби с друг свой чуждестранен колега – хърватина Алекса Бошкович. След като публиката в Кърджали видя всичко това, а и медиите го отразиха, двамата бяха отстранени от клуба. Неманя Миланович бе част от щаба на Азрудин Валентич, но с идването на Копич, беше изпратен начело на дублиращия отбор, заемайки мястото именно на Ованесян.
В дублиращия състав на "канарчетата" Миланович има за помощник друг хърватин –  кондиционния треньор Драган Тодорович, който преди това не е работил във футбола, а идва от националния отбор на Хърватия по хандбал за глухи.
В щаба на Желко Копич има двама българи за помощници – Георги Онов и Радостин Александров, но на нито един от тях не е гласувано доверие да замести Копич в предстоящия двубой за купата срещу третодивизионния Черноморец. Георги Онов вече е ръководил "жълто-черния" тим преди време и от треньорите в представителния и дублиращия състав, е с най-дълъг стаж в клуба. Отделно от това, Онов има доста солиден стаж в школата на клуба, където никога не е крил любовта си към Ботев.
Но не само непрекъснатите смени на треньори натъртва за все по-отчетливата липса на българи в клуба. Днес стана ясно, че руската тикток-звезда Михаил Прокопиев няма как да запише дебют, въпреки че подписа договор и беше картотекиран. Причината е, че Ботев (Пловдив) отдавна е превишил лимита от 21 чужденци. Така Прокопиев трябва да чака пролетния дял на първенството, освен ако на някой от другите легионери не бъде прекратен спешно договора.