Сърбия да хармонизира външната с политика с тази на ЕС, поиска председателят на комисията по външни работи на сръбския парламент Борко Стефанович

Председателят на комисията по външна политика на сръбския парламент Борко Стефанович заяви днес, че Сърбия, като страна кандидат за членство в ЕС, трябва спешно да хармонизира външната си политика с ЕС, съобщи белградската агенция Бета.
На пресконференция в парламента той представи предложение за резолюция за хармонизиране на външната политика на Сърбия с ЕС и оцени, че това хармонизиране е в "икономически, политически и държавен интерес" на Сърбия.Той каза, че е внесъл предложението за резолюция на парламентарната комисия по външни работи и обяви, че ще внесе същата резолюция за решение на заседание на сръбския парламент.
 Партията за свобода и справедливост и аз лично вярваме, че Сърбия, като страна кандидат за членство в ЕС, трябва спешно да хармонизира външната си политика с ЕС, защото това е в наш икономически, политически и национален интерес, каза той.
Според него повече от 300 000 души в Сърбия днес работят в компании от страни от ЕС, а повече от 10 000 местни компании изнасят за ЕС.
Той също така напомни, че Сърбия днес е единствената страна, която е кандидат за членство в ЕС, която не е въвела някакъв вид мерки срещу Русия, след като тя нападна Украйна.