Дания оттегля подкрепата си за Джани Инфантино, но няма да напуска ФИФА

Датската футболна асоциация обяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Джани Инфантино за нов мандат като президент на ФИФА, след като световната футболна централа заплаши, че играчите, които носят ленти с надпис "OneLove" в подкрепа на ЛГБТ+ общността по време на световното първенство в Катар, ще получават като минимум жълт картон.
"В момента има само един кандидат, но ние ще изчакаме да видим дали няма да има и друг. Дания обаче няма да подкрепи настоящия президент", каза спортният директор на Датската футболна асоциация Йеспер Мьолер.
"Ситуацията е невиждана. Аз не съм разочарован от случващото се, аз съм ядосан. Това е седмото ми световно първенство, на което присъствам. Играчите да бъдат подложени на такъв натиск от ФИФА е напълно неприемливо и ние ще намерим начин, по който да отговорим", закани се Мьолер.
От Датската футболна асоциация обаче напълно отрекоха информациите, че се канят да напуснат ФИФА, въпреки настоящото си несъгласие с част от решенията на световната централа, свързани с провеждането на Мондиала в Катар.
Някои от медиите не са разбрали правилно думите на Йеспер Мьолер, коментира пред Ройтерс Якоб Хьойер, шеф на комуникациите в Датската футболна асоциация.
"Той не е казвал това. Ние сме критични и сме недоволни от ФИФА и няма да гласуваме за преизбирането на президента Джани Инфантино, но това е всичко. Тепърва ще говорим с нашите колеги от скандинавските федерации и останалите европейски асоциации", обясни Хьойер.