Европейската космическа агенция наема нови астронавти

Европейската космическа агенция ще обяви новите си астронавти, съобщи АП. Последното подобно набиране на кандидати беше преди повече от десетилетие.
Стремежът на Европейската космическа агенция е да представи повече обществени групи. Кампанията беше обявена през февруари 2021 г. Кандидатстваха повече от 22 000 души.
Новите шестима астронавти ще бъдат представени днес на пресконференция в Париж. Резервният отбор ще включва 20 души. Финалистите са преминали интензивен скрининг през изминалата година.
Кампанията не е била адресирана към етническото многообразие, но се подчертава важността да бъдат представени всички членове на обществото. Кандидатствали са рекорден брой жени, както и около 200 души с увреждания. Европейската космическа агенция е търсила хора с увреждания за първото по рода си проучване за необходимите приспособления по космическите станции. 
Европейската космическа агенция има 25 държави членове и асоциирани членове. Получени са документи за кандидатстване от всички тях. Все пак най-много кандидати е имало от традиционните ключови държави – Франция, Германия, Великобритания и Италия.