Пантеонът на Раковски в Котел ще бъде достъпен за хора с увреждания

Сградата на музейната експозиция "Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски" се адаптира за нуждите на хора с увреждания по проект. Това съобщиха от пресцентъра на община Котел. Проектът е на стойност близо 80 хил. лева, от които финансова субсидия в размер на 50 578 лева е по програма "Изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания на културни, исторически и спортни обекти" на Агенцията за хора с увеждания към Министерството на труда и социалната политика и дофинансиране от Община Котел. 
До момента са монтирани три автоматични врати, последната от които изобразява стилизирани дървета - препратка към поемата на Георги Раковски  "Горски пътник". Тя е по идея на директора на музея Пламен Мерджанов, а проектът за стилизацията е на арх. Тодор Бойчев. Санитарният възел (бивша фотолаборатория) също е оборудван с автоматични врати, фотоклетки, умивалник, душпанел, тоалетна чиния и писоар, според нормативната уредба за санитарни помещения за хора с увреждания и ограничена подвижност. Направен е и кът за майки с деца. Чрез дофинансиране от Община Котел са облицовани част от вътрешните стени на ремонтирания етаж, а по коридорите и в помещенията са поставени парапети от неръждаема стомана.
Тези дейности са първият етап, от общо четири, на проекта за цялостно адаптиране на сградата. Очаква се да бъде завършен цялостно в края на месеца, каза за БТА Божана Попова от пресцентъра на общината. На следващ етап ще бъде изградена конферентна зала, а неизползваеми помещения ще се превърнат в експозиционни площи. Ще има вертикални и хоризонтални подемници, които ще отвеждат хора с увреждания от пл. "Възраждане" до входа на музея и експозиционните помещения, както и от главния вход на Пантеона до саркофага на Раковски. Средствата за ремонт на вътрешно стълбище и монтирането на трети (междуетажен) подемник, ще се търсят, чрез кандидатстване пред Агенцията за хората с увреждания.