Великолепният спектакъл „Лучия“ отваря пътя на Русенската опера към прощалното турне на Хосе Карерас

Едно грандиозно събитие привлича като магнит погледите на меломаните от цял свят. На 24 ноември започва прощалното концертно турне на един от прочутите оперни гласове - Хосе Карерас. Легендата на съвременното тенорово майсторство е категоричен в решението си да се сбогува с публиката и е избрал да започне маратона на финалната си концертна изява от място, което е доста различно от популярните и известни сцени по света. Прощалното турне ще започне с два мощни концерта на мегазвездата в Културния център „Шейх Жабер Ал-Ахмед“ в Кувейт.
Разбира се, това събитие е важно и ценно за всички почитатели на мощното изкуство на великия испански тенор. Но за русенци то е двойно по-значимо: защото първите два концерта на Карерас в една сериозна степен са и русенско събитие! Това несъмнено е така, тъй като в двата концерта на легендарния тенор за негов партньор е избран оркестърът на Русенската опера. Изборът на русенските музиканти за бляскавото начало на концертната обиколка на оперния гранд е направен от импресарската компания „Асара“, представители на която са оценили високо майсторството на русенци по време на оперния спектакъл „Лучия“ и затова не са имали съмнения кой оркестров състав би могъл да се включи адекватно и на достойно ниво в първите две изяви от прощалното турне на Хосе Карерас.
Ще свирим в зала с 2400 места в сърцето на Кувейт
разказа за „Утро“ Преслав Петков, кларинетист в оперния оркестър, саксофонист и преподавател. Той от две години се завърна в родния си град заедно със своята съпруга, сопраното Анна Карадимитрова, след като Ковид-19 разстрои ритъма на дългогодишната им работа в Кувейт като изпълнители и преподаватели. В момента Преслав се чувства ангажиран като координатор за предстоящото пътуване от страна на Русенската опера и е натоварен с немалка част от организацията и подготовката за заминаването на русенските музиканти и оперния хор в арабската държава. Русенецът познава прекрасно не само нравите и обичаите, но и живота в най-дребни и много съществени детайли, за които е добре да са подготвени хора, които за първи път стъпват в арабския свят. Нещо повече - самият Преслав и съпругата му преди години бяха започнали една своя инициатива да представят пред публиката в Кувейт българското и европейското класическо и съвременно музикално изкуство.
В бляскавата зала на националния театър в Кувейт Хосе Карерас ще пее на 24 и 26 ноември. Той ще изпълни арии от най-известните опери, които са любими на почитателите му, ще бъдат представени и концертни фрагменти от оперни произведения. Цената на билетите започва от 10 кувейтски динара, което е малко над 63 български лева. 
Между двата концерта на именития маестро, когато той ще си почива, русенци обаче няма да почиват. За 25 ноември в същата зала с 2400 зрителски места е предвиден гала концерт, 
авторски мултимедиен спектакъл „Opera d`Amore“
в който ще се включат също и български и чужди солисти, както и хоровата формация на Русенската опера. В този концерт в два от откъсите от музикални творби ще има и участия на деца, за това се подготвят в момента децата от българското училище в Кувейт, обясни Преслав Петков. Радвам се, че срещаме огромна подкрепа за това наше гостуване от българското посолство в Кувейт и конкретно от страна посланика Димитър Димитров, уточни русенецът. И добави: „На концертите ще присъства кралското семейство, ще пристигнат и високопоставени гости от Бахрейн и от Саудитска Арабия. Мащабът на това музикално събитие наистина е грандиозен - никога досега там не се е случвало такова артистично приключение. Културният център бе открит през 2017 година с концерт на Бочели, намира се на крайбрежната улица и е най-престижното място за сценични изяви“.
В този център са имали изяви и други русенски оперни артисти - през януари 2020 година солистите Адреана Николова и Николай Моцов заедно с Анна Карадимитрова са изпълнявали „Реквием“ на Моцарт като част от проекта на Преслав Петков за запознаване на арабската публика с българското музикално майсторство. В този 
проект на Преслав Петков, наречен „Български музикални вечери“
той включва (и реализира блестящо и запомнящо се!) джаз програми, рок концерт, като в някои от концертите кани и местни изпълнители на типични арабски инструменти.   
Самият Преслав Петков и неговата съпруга се вълнуват много от предстоящата среща с приятели, колеги, ученици, с които не са се виждали две години. Очакват ни в училището, където сме преподавали, радват ни се, много хора оттам вече са си купили билети за концертите, разказа музикантът. 
„Ние с Анна преди 18 години стъпихме в Кувейт и там оставихме частица от живота и кариерата си и затова сега толкова много се радваме, че оперният театър, в който работим в момента, е избран да получи привилегията да се представи пред публиката в тази прекрасна арабска държава“, добавя той. 
В предстоящото гостуване на Русенската опера като партньор на Хосе Карерас Преслав вижда и своеобразно продължение на платформата за популяризиране на българската култура, на която той е вдъхнал живот преди време в Кувейт. А в момента кларинетистът работи и по нов проект, свързан с 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Кувейт, които ще бъдат отбелязани с грандиозен концерт през март или април догодина. 
На 19 ноември в Русе се очаква да пристигне 
друго голямо име - испанският диригент Давид Хименес
под палката на когото русенските музиканти ще свирят за Хосе Карерас. Оркестърът вече репетира музикалните фрагменти, които ще прозвучат в Културния център „Шейх Жабер Ал-Ахмед“, а от следващата събота ще работят с маестро Хименес до заминаването за Кувейт. Впрочем то ще стане с чартърен полет, който ще превози музикантите и хористите от операта. 

Оперни солисти сменят натюрела 
и влизат уверено в планетата „Джаз“

Междувременно преди звездните три дни в Кувейт на Преслав и Анна им предстои друго предизвикателство. Тази година Русенската опера се включва повече от осезаемо в националния джаз форум Русе 2022, който започва в понеделник. На 15 ноември, вторник, в 19 ч в зала „Европа“ двойката на сцената и в живота сопраното Нели Петкова и баритонът Теодор Петков ще представят своя поглед към нетипичната за оперни солисти музика - той се нарича „И операта в джаза“. А на 16 ноември, също в зала „Европа“ сопраното Анна Карадимитрова и Преслав Петков ще представят своята програма „Анна, Преслав и Гершуин“. Русенци вече познават техните пристрастия към музиката на свободата от предишни изяви на артистичното семейство. В новите им музикални транскрипции на Гершуин ще им партнира пианистката Божена Петрова. Билети и за двете изяви вче още могат да се закупят на касата на Русенската опера.

Хосе Карерас пее от осемгодишен, 
през декември ще навърши 75

Хосе Карерас е роден на 5 декември 1946 година в Барселона. Първото му публично изпълнение е по испанското радио, когато Хосе е едва осемгодишен - тогава той изпява пред микрофона прочутата ария „Ла донна е мобиле“. На 11 години той вече се изявява в реномирание барселонски театър „Лисеу“ в опери на Мануел де Фая и Джакомо Пучини. Учи в консерваторията в родния си град и през 1970 г. прави професионалния си дебют в централни роли в „Набуко“ на Джузепе Верди и „Норма“ на Винченцо Белини в „Gran Teatre del Liceu“ в Барселона. 
Неговата метеоритна музикална кариера е белязана с ранни дебюти в най-престижните световни оперни театри и фестивали, включително в „Ла Скала“ в Милано, в Метрополитън опера в Ню Йорк, Операта в Сан Франциско, Виенската Щатсопера, Кралската опера в Лондон и много други. Сътрудничил е на най-реномираните оркестри, а репертоарът му включва над шестдесет оперни заглавия.
През 1987 г., на върха на кариерата си, се разболява от левкемия. Прогнозите за оцеляването му са по-скоро песимистични, но след химиотерапия и присаждане на костен мозък Карерас се спасява и продължава артистичния си път. През 1988 г. основава фондация за борба с левкемията.
През 1992 г. пее на Олимпиадата в Барселона, на мястото на Фреди Меркюри, починал през 1991 г.
През 1990 година започва друг етап в кариерата на Хосе Карерас - тогава е първият концерт на Тримата тенори - Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти, които моментално си спечелват световна слава и любов. Първата им изява е в Римските бани Каракала в италианската столица в навечерието на финалите на Световното първенство по футбол през 1990 година. Концертите на Тримата тенори продължават с поредица от изяви до 2003 година, като и до днес техните изпълнения остават легендарни и прекрасен пример за подражание. 
Хосе Карерас е носител на много отличия за своето творчествоа, сред тях: Златен медал на каталунското правителство (1988), „Принц на Астурия“ (1991) и други. На 22 септември 2006 г. открива в мадридското предградие Фуенлабрада театър, който носи неговото име.
Записвал е многократно арии и цели опери (главно за „Philips Classics“), народни песни, танга, църковна музика, естрада и други - общо над 120 различни заглавия.