Върховният съд разсече възела с извозването на боклука от селата

Върховният административен съд потвърди решението на Община Русе относно избора на изпълнител по обществената поръчка за събиране на битови отпадъци на територията на 13 населени места, включително ДЗС и кварталите Средна Кула, Долапите и Образцов чифлик. На 5 май за победител в конкурса бе определен консорциум „Рисайлинг Енд Уейст Калекшън“, в който участват русенската „Декра-Строй“ и „Сорико“ /Нова Загора/. Участникът бе предложил най-добрата оферта с цена от 97,88 лева без ДДС за сметосъбиране и транспортиране на тон боклук плюс 0,50 лева за дезинфекция на всеки съд за битови отпадъци. Този избор обаче бе оспорен в Комисията за защита на конкуренцията от „Титан БКС“ ЕООД, което бе отстранено от състезанието заради несъответствие на офертата му с условията на обществената поръчка и от класираното на второ място обединение ДЗЗД „Сметосъбиране община Русе“. КЗК уважи иска на „Титан БКС“ и върна решението на Общината за повторно разглеждане, което наложи обжалване и на това решение във ВАС.
Така магистратите от Върховния административен съд трябваше да разгледат едновременно три жалби по този казус - на „Рисайлинг Енд Уейст Калекшън“ и на Община Русе срещу решението на КЗК и на ДЗЗД „Сметосъбиране община Русе“ срещу класирането. И в крайна сметка съдебният състав постанови, че и отстраняването на „Титан БКС“ и класирането на „Рисайлинг Енд Уейст Калекшън“ е правилно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Така със закъснение от половин година договорът с изпълнителя най-после може да бъде подписан. Обществената поръчка за събиране и транспортиране на отпадъците от 13 населени места е с бюджет до 4 213 290 лева без ДДС. Тя е за две години, но е предвидена възможност след изтичането им срокът на договора да се продължи с още една година. Така за трите години общите разходи на Общината по сметосъбирането от всички околни на Русе населени места може да набъбне до над 5 млн. лв. с ДДС.