Чехия одобри план за налагане на таван върху приходите на енергийните компании

Правителството на Чехия одобри плановете за налагане на таван върху приходите на енергийните компании, съобщи Ройтерс. Предвижда се благодарение на тази мярка и от данъка върху свръхпечалбите на енергийните компании и на най-големите банки в страната да бъдат събрани поне 100 милиарда чешки крони (4,11 милиарда евро) през следващата година.
Решението е част от плановете на кабинета в Прага да финансира мерки в подкрепа на домакинствата и фирмите на фона на покачващите се цени.
За да влязат в сила таваните върху приходите на енергийни фирми, е необходимо те да бъдат одобрени от парламента на Чехия. Ако това стане, ценовите ограничения ще варират от 70 евро за 1 мегаватчас електрическа енергия, произведена от атомни електроцентрали, до 240 евро при производството на енергия, захранвано с газ от биомаса. Държавата ще взима 90 процента от приходите, генерирани от енергийните фирми над тези ценови нива, ако планът на правителството бъде одобрен.
Ценовите тавани ще се прилагат и при енергията произведена въз основа на форуърдни договори, сключени в миналото. Това се прилага, тъй като производители на енергия, сред които и най-голямата компания за комунални услуги в страната ЧЕЗ (CEZ), вече са продали по-голяма част от продукцията си за 2023 г., отбелязва Ройтерс. 
Налагането на ценови тавани в Чехия се базира на споразумението в Европейския съюз, с което се ограничават приходите на енергийни фирми до 180 евро на мегаватчас. Тази договореност позволява на отделните страни от ЕС да променят тази стойност за различните производители на енергия в зависимост от видовете гориво, което използват за нейното генериране.