Трети опит за старт на делото за източване на средства от програма САПАРД

За трети път Специализираният наказателен съд заседава по така нареченото "мегадело САПАРД". Този път се явиха всички подсъдими за източването на близо седем и половина милиона евро от програма САПАРД. В съдебната зала бяха и всички адвокати, но ход по същество на процеса все още не е даден, тъй като защитниците поискаха обвинителния акт отново да бъде върнат на прокуратурата.

Причината, според адвокатите, е липсата на яснота в обвинителния акт, което пречело на клиентите им правилно да разберат в какво са обвинени и така да защитят правата си. Прокуратурата отхвърли тези твърдения категорично и заяви, че в обвинителния акт всичко е ясно. Съдът си даде четири часа да мисли какво да прави с делото.

В очакване на съдебното решение адвокат Менко Менков, адвокат на Марио Николов, обвини държавното обвинение, че напук иска делото да се гледа в съда въпреки липсата на престъпление. Според Менков прокурор Андрей Андреев е внесъл делото в спецсъда, но не по вътрешни убеждения. Андреев отрече и се позова на очакванията и на Брюксел за осъдителни присъди по евромегапроцеса.

Марио Николов и останалите подсъдими бяха задържани през 2006-а година. Софийският градски съд им постанови тежки осъдителни присъди, но после Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата. Николов и останалите подсъдими преди време се възползваха от промяна в НПК, която отмени така наречената "фигура на вечния обвиняем" и поискаха или разследването срещу тях да бъде прекратено, или повторно да бъде внесено в съда. Така то се появи в междувременно създадения специализиран съд за дела срещу организираната престъпност.