"Близост" води по номинации за Европейските филмови награди

Продукцията "Близост" ("Close") на белгийски режисьор Лукас Донт води по номинации за Европейските филмови награди за 2022 г., съобщи електронното издание "Скрийн дейли".
Той има четири номинации - за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, а Еден Дамбрин се бори за приза за най-добър европейски актьор. 
С три номинации за Европейските филмови награди е историческата драма "Корсаж" на австрийската режисьорка Мари Кройцер. Продукцията е включена в надпреварата за най-добър филм, най-добър режисьор, а Вики Крипс е номинирана за най-добра европейска актриса.
За отличието на най-добър филм се състезават също "Алкарас" на испанската режисьорка Карла Симон, "Свещеният паяк" на живеещия в Швеция иранец Али Абаси и "Триъгълник на тъгата" на датчанина Рубен Йостлунд.
Конкуренти на Мари Кройцер и Лукас Донт за наградата за най-добър режисьор са също Али Абаси за "Свещеният паяк", Алис Диоп за "Свети Омер", Рубен Йостлунд за "Триъгълник на тъгата" и Йежи Сколимовски за "Ио".
За приза за най-добра европейска актриса са номинирани Вики Крепс за ролята си в "Корсаж", Зар Амир Ебрахими ("Свещеният паяк"), Леа Сейду ("One Fine Morning"), Пенелопе Крус ("Паралелни майки") и Мелтем Каптан ("Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш").
Сред номинираните за наградата за най-добър европейски актьор са Пол Мескал ("Aftersun"),  Пиерфранческо Фавино ("Носталгия"), Златко Бурич ("Триъгълник на тъгата").
Европейските филмови награди ще бъдат връчени на церемония в Рейкявик на 10 декември. 
Отличията са сред най-престижните в киноиндустрията. Повече от 4000 членове на Европейската филмова академия гласуват за избор на лауреатите в различните категории.