"Не ми харесва", заяви Шолц във връзка с атаките срещу произведения на изкуството

След като няколко знаменити произведения на изкуството станаха обекти на нападения от климатични активисти, германският канцлер Олаф Шолц заяви вчера, че според него тази форма на протест е погрешна, предаде ДПА.
"Признавам си, че не ми харесва да виждам как произведения на изкуството са заливани с боя или със супа", изтъкна Шолц на партийна конференция на предвожданата от него Германска социалдемократическа партия.
През последните седмици произведения на изкуството, намиращи се в музеи в Берлин, Лондон, Рим, Амстердам и в други европейски градове, бяха атакувани с доматени супи, картофени пюрета и червена боя от климатични активисти, които искат по този начин да привлекат вниманието на правителствата на отделните държави към твърденията си, че над човечеството е надвиснала климатична катастрофа.
Шолц призова, че активистите би трябвало да помислят за подходящи начини, по които да изразяват убежденията си. Той изтъкна, че като се залепват за пътната настилка и като блокират трафика, те постигат точно обратното на това, което искат.
"Мисля си, че хората, които чакат в задръстванията въобще не тръгват да мислят за съображенията на демонстрантите, а вместо това са напълно вбесени от случващото се. По тази причина смятам, че подобна форма на протест не е добра идея", категоричен бе канцлерът.