На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проектозакон за прилагане на разпоредби на бюджета за 2022 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе днес извънредно заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). В дневния ред има само една точка - проект на Закон за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.
Срещата между представителите на правителството, синдикатите и бизнеса ще е от 10:00 ч. в Гранитна зала в сградата на МС. 
На изслушване в парламента във вторник, 25 октомври, служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че от Министерството на финансите (МФ) биха внесли в Народното събрание т.нар. удължителен закон, с който се запазва действието на всички политики, помощи за домакинствата и бизнеса, и размера на пенсиите, докато бъде избрано редовно правителство. 
По-късно същата седмица Министерството на финансите (МФ) публикува проекта на решение, който да действа до приемането на съответните бюджетни закони за 2023 г. 
За съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси, посочиха от МФ. От ведомството обясниха, че поради това служебното правителство е поставено пред невъзможността да се ангажира с внасянето в парламента на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., респективно и проектобюджети на ДОО и на НЗОК за 2023 г.