Конференция под патронажа на държавния глава ще отбележи 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека

Конференция „Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“ ще се състои в София под патронажа на президента Румен Радев, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Форумът се организира по повод 30 години от членството на страната ни в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институциите за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията. 
Президентът Румен Радев ще открие конференцията. По покана на държавния глава за участие във форума в София пристига генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович - Бурич. На форума ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Встъпителни слова ще произнесат генералният секретар на Съвета на Европа, служебните министри на правосъдието и на външните работи Крум Зарков и Николай Милков.
В конференцията ще участват още председателят на Конституционния съд Павлина Панова, българският съдия в Съда на Европейския съюз Александър Арабаджиев, българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко Грозев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, омбудсманът Диана Ковачева, представители на адвокатурата, на магистратски и правозащитни организации и университетски преподаватели.
Съветът на Европа е най-старата европейска политическа организация, основана след Втората световна война на 5 май 1949 г. в Лондон. Нейната основна цел е постигането на по-голямо единство между страните членки в защитата и реализирането на идеалите и принципите, които са тяхно общо демократично наследство, както и улесняване на икономически и социален прогрес в Европа.
България е член на Съвета на Европа от 7 май 1992 година.