Рекордни разходи за отопление очакват в областната болница в Ямбол

Рекордни разходи за отопление очакват в областната болница в Ямбол през зимните месеци. Прогнозата е месечните сметки да нараснат два пъти спрямо миналата година и да достигнат 30 процента от приходите на лечебното заведение. Това съобщи пред журналисти директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов. 
Същевременно повишението на клиничните пътеки от 22,4 процента не може да осигури финансова стабилност на лечебното заведение, обясни директорът му. Повечето от фирмите увеличиха с около 50 процента лекарствата и материалите. Освен това трябва да бъдат обезпечени и заплатите на работещите в болницата, каза още д-р Диманов.
По думите му се очаква 300 хил. лева на месец да отиват за отопление, при приходи между 900 хил. и един млн. лева. Проблемът идва не само от повишението на тока и газа. Материалната база е изключително стара и болницата е единствената в страната от т. нар. павилионен тип. Лечебното заведение е разположено в 17 сгради и пристройки, някои от които строени преди повече от 100 години.
„В този вид нашата областна болница не може повече да продължава!“, каза директорът на държавната болница в Ямбол. Според него единственото решение е завършването на новия болничен комплекс. Строителството на този етап се бави, тъй като са необходими още 9 млн. лева. Сумата е за индексация на цените на строителните дейности, след поскъпването на материалите.
Поредното довършване на новата сграда на болницата в града започна през март 2021 година. До момента от държавата са отпуснати близо 26,5 млн. лева, които са само за строителните дейности, без обзавеждането и медицинската апаратура.
„Сагата“ с новата болница в Ямбол има повече от 40-годишна история. Строителството на 12-етажната сграда започва още в края на 70-те години на миналия век, като оттогава досега е спирано и възобновявано няколко пъти.